Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

I danmark er der et hav af myter om skudsikre veste, som de enkelte firmaer bruger til at fremstille deres produkter bedre, eller simpelthen fordi de ikke forstår, hvordan en skudsikker vest er bygget op. Denne guide vil ved hjælp af fakta forklare de enkelt myter/påstande, og hvorfor du skal være skeptisk overfor disse.

 

  1. En skudsikker vest i Kevlar kan ikke tåle vand og sol

Ja dette er helt korrekt, og er et salgsargument mange bruger når de skal “fremhæve” deres eget produkt, som eksempelvis Dyneema fra DSM, som godt kan holde til vand. Dog har denne påstand ingen betydning, da skudsikre veste som er lavet i kevlar ofte vil komme i et vandtæt og UV resistent cover, hvilket betyder at vand eller sol aldrig vil kunne beskadige selve kevlar materialet.

 

  1. en skudsikker vest er også stiksikker

Dette er en fejl, som de fleste begår. En skudsikker vest er som udgangspunkt IKKE stiksikker. De skudsikre fibre er vævet anderledes end stiksikre fibre, som typisk skal coates med et ekstra lag, hvilket gør at en skudsikker vest langtfra er stiksikker.

Hvis vesten er stiksikker vil den ofte være testet til den britisk standard HOSDB 2007, eller den amerikanske standard, NIJ 0115.00.

 

Det er de færreste skudsikre veste som er testet til disse standarder, da de langtfra kan bestå disse tests, da test kniven vil flyve lige igennem.

 

Derfor er det vigtigt at du læser de fulde specifikationer på en skudsikker vest, hvis du gerne vil have at denne også skal være stiksikker.

Der står som udgangspunkt på de fleste skudsikre veste “this armor is NOT intended to protect against rifle fire, sharp edged blades or pointed instruments”. Altså vesten IKKE beskytter mod stik og spidse instrumenter (eksempelvis en syl).

 

  1. Dyneema er verdens bedste skudsikre materiale

Der er rigtig mange, som påstår at en skudsikker vest lavet i Dyneema er det bedste af det bedste. Dette er dog forkert. Der findes mange forskellige typer Dyneema, og mange af dem som markedsføres på det danske marked er ofte ældre typer Dyneema, som er “tunge” og rent teknisk er de ikke lettere eller mere fleksible end en skudsikker vest lavet i Twaron eller Kevlar, hvoraf sidstnævnte ofte også er billigere.

Der findes dog ekstremt lette skudsikre veste lavet i Dyneema. Dog er disse ofte lavet i et mix af aramid (kevlar og twaron) blandet sammen med Dyneema, da dette vil give det bedste resultat, end hvis man kun brugte dyneema.

Derfor er dette en myte som alt for mange har taget til sig, da en skudsikker vest lavet i 100% kevlar, ofte vil være bedre end skudsikre veste lavet i Dyneema. Især på det danske marked.