Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

At drikke rødvin kan være en større videnskab, og for mange er det en kæmpe passion der bliver dyrket, når de hælder et glas bordeaux vin op. Vin er samtidig noget af det der virkelig kan dele vandene, for mens der er mange der gerne betaler flere hundrede og tusinde kroner for en flaske fra den rigtige producent, det rigtige område og det rigtige år, så er der også dem, der ikke har store holdning til det. En undersøgelse som COOP analyse lavede sidste år, viste sågar at omkring hver fjerde ofte vælger vin ud fra hvordan etiketten ser ud.

80% af mænd foretrækker rødvin, mens tallet for kvinder er på omkring 59%, hvor rigtig mange foretækker hvidvin, rosévin eller mousserende. Der er også mange der stadig vælger bag-in-box løsningerne, hvor man får flere liter vin for ganske få penge. Uanset om du er til dyr stor årgangsvin, eller du godt bare kan lide et glas billigt hvidvin, så sætter du nok pris på at den smager så godt som muligt.

Man kan ikke gøre en dårlig vin god, men man kan gøre rigtig meget godt for en vin, ved at servere den under de bedst mulige betingelser. Her får du tre tips hvordan du bedst muligt kan få mest ud af din vin, om det så er en dyr flaske Châteauneuf du Pape eller det er en billig zinfandel fra det solbeskinnede Californien. Du kan finde meget mere viden om vin her – men de tre bedste tips.

1: Server ved den rette temperatur

Der er rigtig mange der slet ikke serverer vin ved den rette temperatur. Rødvinen hænger måske på en vinreol i stuen og bliver serveret ved stuetemperatur, omvendt står hvidvinen måske i køleskabet og bliver serveret ved alt for kolde temperaturer. En rødvin bør serveres ved omkring 16-18 grader og gerne lidt koldere, da den hurtigt stiger et par grader, når den kommer op i glasset. Hvidvin omkring 10-12 grader, ikke koldere da noget af smagen forsvinder.

2: Vælg det rette glas

Glas har en langt større betydning end de fleste går og tror. Det kan blive en stor videnskab, og man kan nærmest få et glas til alle typer af vin, men mindre kan også gøre det. Det er vigtigt at vælge et stort glas, hvis du skal drikke rødvin af det, da rødvinen åbner op, når den får ilt. Det er en god ide at have et sæt bordeaux glas, der er gode til kraftige vine og et sæt bourgogne glas der er gode til lidt mere delikate vine.

3: Dekanter vinen

Hvis du ellers drikker vin fra en flaske, er det godt for vinen at den bliver iltet lidt, inden du drikker den, og det kan du gøre ved at dekantere den. Hvis man drikker rigtig gammel vin er dekantering godt, men det skal ikke være lang tid i forvejen, da smagen og kraft forsvinder ud af den. Hvis du aldrig har prøvet at dekantere en vin, så prøv eventuelt at nøjes med at dekantere halvdelen af flasken, og smag hvor stor forskel der rent faktisk gør, at vinen får lov til at åbne sig.