Det kan være sin sag at skulle klare en begravelse, når man er midt i en periode, hvor sorgen vejer tungt på skuldrene og tårerne løber frit. Men der er ingen vej uden om. For er det dig, der er nærmest den afdøde, er det med overvejende sandsynlighed dig, der må arrangere begravelsen. Vi bringer har 3 tips til hvordan du klare den opgave og kommer helskindet ud på den anden side.

Brug en bedemand

I dag er det langt de færreste, der ikke gør brug af en bedemand, når der skal arrangeres begravelse. Vores bedemand i Haderslev forklarer, at en bedemand er en slags full-service person, som hjælper med alle de lidt komplicerede aspekter af begravelsen. Det kan f.eks. være, når der skal anmeldes dødsfald, ordnes papirer til skifteretten, søges om begravelseshjælp m.m.

Rent lavpraktisk hjælper en bedemand også ved at sætte dig i kontakt med kirke og præst, hjælpe dig med at indrykke en dødsannonce, hjælpe med at få styr på gravstenen og meget mere. Disse gøremål ville muligvis ikke være de mest komplicerede, men de optager megen tid, og kan desuden virke ekstra svære, hvis man er i en fase, hvor sorgen er tung.

Giv dig tid til at komme dig

Netop sorgen – og alle de andre følelser – er noget, der skal være plads til at bearbejde. Sorg rammer os alle forskelligt, og nogle vil derfor blive mere påvirkede end andre.

Sorg kan udtrykke sig på mange måder, med alt fra voldsomme reaktioner med vredesudbrud og aggressioner til minder udfarende, men stadig hårde forløb.

Vores bedste råd er, at man skal give sorgen tid og at man skal huske at tale med sine nærmeste om det hele.

Husk de gode minder

Husk at døden er naturlig, og at der skal være plads til at mindes personen. På den måde skifter man fokus til det mere positive og sætter minderne foran. Det er sådan, vi bør mindes vores elskede.