Findes der mange situationer hvor man møder røntgenstråling i hverdagen? Nej, det findes ikke rigtig. Måske når man skal på hospitalet for at undersøge noget nærmere eller når man tager til tandlægen for at kigge nærmere på tændernes vækst.

Generelt kender vi til røntgenstråling i den medicinske kontekst. Kroppens indre af mennesker såvel som dyr kan med hjælp af røntgenstråling blive synliggjort. Fokusset ligger især på knogler, hvor vi kan identificere eventuelle brud, revner eller defekter. Ved brugen af moderne instrumenter til røntgenstråling er det derudover også muligt at kigge nærmere på kroppens indre organer. Medicinsk set bruges røntgenstråling også til en slags stråleterapi, som gør det muligt at behandle kræft. Røntgenstråling lyder meget hjælpsom i den medicinsk kontekst, men hvad kan den ellers bruges til? Den kan meget mere! For virksomheder kan røntgenstrålingen være en ny og innovativ mulighed for at kontrollere, måle og sikre deres produkter. Her findes tre tips til, hvordan røntgenstråling kan bruges på alternative måder for at forbedre processer i din virksomhed.

1) Røntgenstråling til at kontrollere

I byggebranchen kan man bruge røntgenstråling til at kontrollere fx metal ved at bruge ‘non-destructive testing’ (også kaldt NDT eller på dansk ‘ikke destruktiv prøvning’). Det bruges til at teste materiale- eller produktegenskaber eller kvaliteten uden at skade den, mens den bliver testet. Der findes forskellige NDT-metoder, men én af dem er røntgenprøvning (RT). I fødevarebranchen kan røntgenstråling bruges til at kontrollere om der fx er nok fødevare i en forpakning eller om der findes uønsket indhold.

2) Røntgenstråling til at måle

Røntgenstrålerne kan man også bruge til at måle forskellige værdier. Anvendelsesområdet er industrielle målinger eller analysen af organisk materiale. Et eksempel findes igen i fødevarebranchen, hvor røntgenstråling bruges til at måle fedtindholdet i kød.

3) Røntgenstråling til at sikre

Røntgenteknologien bruges derudover også til at sikre områder som for eksempel lufthavne eller regeringsbygninger.

Du kan læse mere om røntgenteknologien og dens indsatsområder her.