Vi vil alle gerne have en flot og kulørt have. Men det er de færreste af os, som virkelig har tid til at holde den ved lige. For det er bare tidskrævende, hvis haven skal stå flot igennem hele sæsonen.

Løsningen er naturligvis at tilrette sine ambitioner med mindst mulig grad af kompromis, så man får en flot have – men uden alt besværet. Her ser vi på 3 plantetyper, som er gode til haver, parker, byer m.m.

Bunddækkende stauder

Stauder er nemme planter af flere årsager. Derfor er de også anvendt til by blomster m.m. Det kan du læse mere om her.

Men hvorfor er stauderne nemme? For det første egner de sig godt til den almindelige danske havejord og kan klare vinteren – hvilket betyder, den typisk kommer igen i mange år.

Det betyder IKKE, at den ikke visner ned om efteråret, men den kan komme igen. Og selv i de kolde måneder har den faktisk fine grønlige blade, som stadig pynter.

De bunddækkende stauder skal dog sættes i efter der er luget for ukrudt. Af gode planter i den stauder-kategori kan nævnes funkia, stedsegrøn bispehue, lungeurt, løvefod og storkenæb.

Men bare rolig, der findes også stauder, som kan konkurrere med ukrudtet.

Stauder, som kan konkurrere med ukrudtet

Det kan blive noget af et arbejde, hvis du skal hen og fjerne ukrudt fra en allerede tilgroet have. Derfor kan du med fordel bruge stauder, der kan leve sammen med ukrudt som skvalderkål m.m.

Du skal dog være opmærksom på, at planterne gerne skal have lov til at etablere sig ordentligt til en start. Derfor kan du forme et stort hul, hvorefter du fylder siderne med et tykt lag fra avispapir. Papiret opløses langsomt i jorden, men de første år vil ukrudtet ikke komme ind til stauderne. Fra papiret ind til stauderne fylder du hullet til med ren jord.

Til bede

Det kan godt påkræve en smule mere lugearbejde at have et staudebed. De kan dog ofte vokse flere år uden at skulle plantes om.

Husk gerne at plante flere af den samme type stauder sammen, så der dannes en lille gruppe, som hurtigt får lukket jorden.

Baser gerne dit staudebed på asters, forårsvortemælk, fingerbøl, staudesalvie, lavendel og lignende.